Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Macska sérülések, betegségek kezelése

 

 

Ha macskánk farkát oda csuktuk valahova, esetleg befogadtunk egy sebesült cicát vagy egy kisebb autóütközésből hátramaradt sérülésekkel rendelkezik kedvencünk íme egy Amerikában is már bevállt módszer amivel otthon is kezelhetjük!

 

 

Bármelyik macska szerezhet sérüléseket. Bármennyire is kilenc életük van a cicáknak, sebesüléseik nekik is vannak. Akár egy bejárati ajtóval csukjuk oda a farkát, akár a végtagjai sérülnek meg egy balesetben, esetlegesen fajtársukkal vívott harcban, egyes esetekben orvosi segítség nélkül is segíthetjük felépülésüket (itt is ellehet olvasni a ----> www.airportanimalemergicenter.com weboldalon). 

A nagy bőrhiányos területeket kristálycukorral szórják be, rendszeres kötözés mellett. Ha csak bőrhiány alakult ki, és nincs a farok eltörve, lehet, hogy segít ez a módszer. Törés esetén szinte biztos, hogy a farok elhal és leesik, de ez a jobbik változat, ugyanis súlyos gerincvelő gyulladás és következményes bénulás is kialakulhat - mondja dr. Keleti Zoltán magánállatorvos, a Háziállat.hu szakértője. A farok eltörése esetén tehát mindenképpen jobb elvinni a cicát az orvoshoz, de a "cukor-terápia" kisebb sérülések esetén segíthet.

A szakértő szerint a kristálycukor alkalmazásának is vannak természetesen irányelvei és szabályai, amelyeket be kell tartani. Íme!

                                

A macska sebének kezelése kristálycukorral

 

1. lépés: Sebtisztogatás

Autóbaleset után, amikor a végtagokról a bőr lehorzsolódott és igen erősen szennyezett is, akkor bőséges mennyiségű csapvízzel mossuk meg a végtagot, de nem távolítjuk el műtétileg az elhalt vagy elroncsolódott szöveteket, mivel ezt a "munkát" a cukor fogja elvégezni. Nem autóbaleset, illetve kevéssé szennyezett sebek esetén a hagyományos sebtisztogatást és öblítést végezzük el (steril fiziológiás oldattal, ha van ilyen otthon). (A nagyobb, elroncsolódott szöveteket műtétileg kell eltávolítani, mielőtt a cukrot a seben és a sebben alkalmaznánk)

2. lépés: Kristálycukrot a sebbe

A kristálycukrot olyan bőséges mennyiségben kell alkalmazni (a sebre és a sebbe önteni), hogy a seb teljes üregét kitöltse és legalább 1cm vastagságban legyen a seb felületén is. Azért kell nagy mennyiségű cukrot alkalmazni, mert a cukor által létrehozott magas vízelszívó hatás csak így tartható fenn és a baktericid hatás csak így érhető el.

3 lépés: A kötés felhelyezése

Lehetőleg steril gézzel vagy bármilyen steril, nagy felszívó hatással rendelkező kötöző anyaggal fedjük le a sebet, ez lesz az első réteg. Ennek olyan vastag rétegnek kell lennie, hogy a sebből szivárgó cukros váladékot képes legyen felszívni.

torott_labu_macska_1
A kötést rendszeresen, gyakran kell cserélni

 

4. lépés: A kötés rendszeres és gyakori cseréje

Az első napon a kötést kétszer kell cserélni, kivéve a végtagokon, ahol naponta egyszer is elég. A második naptól fogva naponta csak egyszer kell cserélni a kötést. Ha a kötéscsere alkalmával a seben lévő cukor nem oldódott fel, akkor a kötéscsere gyakorisága csökkenthető

Minden kötéscsere alkalmával a sebet nem steril fiziológiás oldattal, hanem testhőmérsékletű, egyszerű csapvízzel öblítsük ki, lapogassuk a sebet szárazra, és aztán ismét öntsük tele a sebet és a seb felületét kristálycukorral, legalább 1 cm vastagságban.

Dr. Keleti Zoltán hozzátette, hogy a kevéssé fertőzött sebek 2-4 nap alatt válnak “tisztává”, erősen fertőzött sebek pedig 5-7 napi cukor kezelés után tisztulnak ki, amikor egészséges, egészen finom granulációs szövet képződik a seb felületén.

Fájdalomcsillapítás általában csak az első 1-2 nap alkalmával van szükség, de a legtöbb esetben a cukor fájdalomcsillapító hatása miatt ez sem szükséges. Amikor elroncsolódott szövetekről van szó, akkor hozzávetőleg 2 nap után megkezdődik az egészséges és az elhalt szövetek elhatárolódása. Ekkor az így beazonosított elhalt szövetek szikével vagy ollóval eltávolíthatóak, a legtöbbször mindenféle érzéstelenítés nélkül. A cukorterápia hossza mindig a seb nagyságától függ.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

скачать fifa 15 на андроид полную версию

(garneupn, 2018.03.27 15:16)

смотреть всем

---
Я пожалуй промолчу скачать fifa 15 pc repack через торрент, fifa 15 moddingway 16 17 скачать торрент и <a href=http://15fifa.ru/>фифа ру</a> fifa 15 moddingway mod 7.0 0 скачать

скачать fifa 15 полная версия

(exethemox, 2018.03.07 20:50)

Дааа... Выкрутился оч прикольно

---
Присоединяюсь. И я с этим столкнулся. скачать фифу 15 полную версию на пк, скачать фифа 15 на пк от механиков или <a href=http://15fifa.ru/novosti-fifa-15/10-fifa-15-budet-lishena-rezhima-professionalnyh-klubov-na-xbox-360-i-ps3.html>fifa 15 на ps3</a> скачать fifa manager 15 русская версия